I made this widget at MyFlashFetish.com.

Gomenasai Anime Smiley

Thursday, 10 March 2011

Bezanya Lelaki Dan Perempuan.

Assalamualaikum dan Ahlan wasahlan..=)

Hari ni saya nak share dengan awak-awak semua perbezaan 
antara lelaki dan perempuan. Ini melalui pembacaan saya lah. 
Kalau salah tolong betulkan, kalau ada yang nak kongsi 
pendapat silakan comment ye.. ;)

Jika kita lihat, lelaki dan perempuan memang banyak perbezaan. 
Yang pertama of cz la dari segi jantina kan. 
Allah menjadikan lelaki sembilan akal dan satu nafsu manakala 
perempuan pula sembilan nafsu dan satu akal.

Disini bukan nak kata perempuan tu kurang pandai or apa, 
cuma nak tunjuk ada perbezaan antara lelaki dan perempuan.
Generalnya lelaki dan perempuan ni berbeza tentang :

Pemikiran
Lelaki biasanya lebih tertumpu kepada aspek fizikal atau kebendaan.
Berbeza pula dengan perempuan, mereka lebih tertumpu
kepada aspek perasaan dan kemanusiaan. Sebab tu la orang 
perempuan ni mudah merajuk, terasa dan cepat bersimpati 
dan berkorban. Comel jerk perempuan ni kan?hehe..

Berkomunikasi
Orang lelaki biasanya akan memberi teguran apabila 
pasangannya keterlaluan. Contohnya pasangannya berpakaian 
menjolokkan mata baru ditegur. Tetapi perempuan ni suka akan 
perubahan pada diri dan pasangan. Contohnya kalau 
ada yang tak kena pasangan, cepat sangat nak tegur suruh 
berubah. Perempuan ni lebih berterus terang..=)

Tanggapan
Gerak hati perempuan lebih tajam berbanding lelaki.
So lelaki-lelaki diluar sana jangan cuba untuk bohong pada
perempuan ye!

Perasaan
Bagi lelaki, mengalah adalah tanda lemah dan tiada prinsip 
kukuh. Bagi perempuan pula, mengalah satu pengorbanan
dan tanda kasih sayang. Lelaki kan ego dia lebih dari perempuan.
So perempuan jangan mudah mecabar atau merendah-rendahkan lelaki.

Tindakan dan perbuatan
Orang perempuan kalau dia ada masaalah atau risau tentang 
something dia akan share masaalah dia pada orang lain, 
tapi lelaki dia lebih suka mendiamkan diri.

Emosi
Perempuan cepat marah, cemburu dan merajuk apabila 
imej dirinya menurun, tetapi lelaki lebih bersikap fleksibel. 
Orang kata lebih cool lah. Lagi satu, lelaki kalau marah
atau merajuk tak lama, tetapi perempuan selalunya 
berhari-hari, silap-silap berminggu.hehe..Bukan apa, 
perempuan nak diberi perhatian. Tu je..=)



::AHLYNAYUNOS:):: ::MAR'ATULSUFIYYAH(^_^)

No comments:

Post a Comment