I made this widget at MyFlashFetish.com.

Gomenasai Anime Smiley

Monday, 14 March 2011

Dosa Berkuku Panjang

Assalamuallaikum.. ;)

Malam-malam ni xboleh tidur lagi, so..saya ade la terbaca pasal dosa-dosa dalam satu artikel..Ape kata saya berkongsi bersama kawan-kawan untuk menambah kan lagi pengetahuan kita. Mungkin ade di luar sane xmengetahui nye lagi dan juga barangkali sudah ade yang mengetahuinye..Cerita Pasal DOSA BERKUKU PANJANG..

DiSini..Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjag.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda..

Janganlah simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.


Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah..
Note: Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.
         Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
         berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri..Insyaallah.. ^^


::AHLYNAYUNOS:):: ::MAR'ATULSUFIYYAH(^_^)

No comments:

Post a Comment